Ungt par flytting

Ny i boligmarkedet?

Er du på boligjakt og synes det er litt vanskelig å forstå enkelte ord og uttrykk som brukes i boligannonsene? Vi har laget forklaring på en del av ordene for å hjelpe deg.

Ulike leilighetstyper

Dersom du er på utkikk etter å kjøpe leilighet, kan du se at det finnes ulike type leiligheter. 

Selveierleilighet: Du har enerett til å bruke selve leiligheten. Hele eiendommen eies likevel sammen med andre seksjonseiere.

Andelsleilighet: En leilighet som er knyttet til en andel i et borettslag.

Aksjeleilighet: En leilighet i en boligeiendom som er organisert som et aksjeselskap. Dette blir mindre og mindre vanlig.

 

Priser og kostnader

Prisantydning: Dette er prisen som selger og megler forventer å få solgt boligen for.

Fellesgjeld: Dette er gjelden som borettslaget har felles. Andelen av fellesgjeld er den delen av fellesgjelden som hver enkelt leilighet står ansvarlig for. Dette må man inkludere i beregningen av hvor stort lån du kan få.

Felleskostnader: Kostnader som dekker ulike ting som f.eks. strøm til fellesareal, snøbrøyting og lignende. Felleskostnader kalles også ofte for "husleie".

Verditakst: Dette er boligens markedsverdi. En slik sum blir satt av en takstmann.

Dokumentavgift: Dette er en avgift man må betale til staten når eiendomsretten til fast eiendom blir tinglyst. Den betales av deg som kjøper og utgjør 2,5% av kjøpesummen. Ved kjøp av andelsleilighet eller aksjeleilighet er det ikke dokumentavgift.

 

Areal

P-rom: Primærrom er oppholdsrom i boligen din, typisk stue, kjøkken, soverom, bad, gang og vaskerom.

S-rom: Sekundærrom er rom som ikke er innredet, f.eks. bod eller garasje.

BRA: Bruksarealet for hele arealen innenfor ytterveggene. BRA = P-rom pluss S-rom.

BTA: Bruttoarealet, altså alt sammen. Alle gulvflater, inkludert både inne- og yttervegger, inkluderes i bruttoarealet (BTA).

Fellesareal: De delene av eiendommen som ikke disponeres kun av en seksjonseier, men som deles med flere. F.eks. lekeplass og trappeoppganger.

Andre uttrykk

Energimerking: En ordning som viser hvilken energikvalitet bygget har. Den rangeres fra A (best) til G (dårligst).

Gjenboere: Dette brukes ofte om en bolig eller bygning med innsyn til en annen bolig, f.eks. når det er innsyn over gårdsrommet i en bygård.

Realsameie: Der flere boligeiere eier en andel av et fellesareal. F.eks. lekeplass, innkjørsel eller parkeringsplass.

Tilstandsgrad: Angir byggteknisk tilstand på de ulike delene av boligen som rom eller bygningsdeler og forkortes med TG 0-3. TG0 betyr ingen avvik og finnes ved helt nye boligen, mens TG3 betyr store avvik.

 

Forsikring

Det er viktig å ha forsikringer for eiendelene dine. De økonomiske konsekvensene kan bli fatale dersom du ikke forsikrer dine viktigste og dyreste eiendeler.

Boligforsikring:

En forsikring som dekker brann, tyveri, vann og naturskader på boligen din. Banken krever at du forsikrer boligen din, slik at du ikke ruinerer økonomien din som følge av skader på boligen din. 

Les mer om vår boligforsikring her

Innboforsikring:

En forsikring som dekker skader eller tap av møbler eller andre gjenstander i hjemmet ditt. En slik forsikring inkluderer også hjelp mot nettmisbruk og ID-tyveri.

Les mer om vår innboforsikring her

Verdigjenstandforsikring: 

Forsikringen som lar deg ta med dyre smykker, klokker og ikke minst bunaden på tur uten bekymring. 

Les mer om vår verdigjenstandforsikring her

Sindre Winther Johnsen

Er du på boligjakt?

Vår rådgiver Sindre tar gjerne en prat med deg!